sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Arvokkaita mutta (lähes) ilmaisia ilojekkuja

Alla lainaamani kertomus laittoi minut miettimään tänä kesänä saamiani asioita, jotka joku toinen ihminen on antanut tai tehnyt huomaavaisuuttaan. Osa niistä on maksanut aikaa, jopa hieman rahaakin, osa ei juuri mitään. Yhtäkaikki niistä on tullut hyvä ja kiitollinen mieli.
Tässä osa niistä saamistani asioista: Lastenhoitoapu, remonttiapu, majapaikka, marjojenkeruuseura, ylimääräiset mansikat, salaatti ja kesäkurpitsat naapurin kasvimaalta, kestolupa käyttää naapurin trampoliinia (tyttäreni etuoikeus)...  Toinen naapuri oli kastellut pyytämättä ulkokukkani, kun olimme pitempään poissa.

Minä toivon, että voin arjessani antaa jotakin takaisin tai laittaa hyvän kiertämään.
Mitä ylimääräistä sinulla on, mikä voisi ilahduttaa toisia? Aikaa, tavaraa, kasvimaan antimia, oma läsnäolosi, hymy vastaantulijalle..? Ystävällisyys ja pieni huomaavaisuus ei maksa mitään, mutta antaa paljon.

Ja sitten se lainaus:

Kylttejä elämäsi varrelle

Mies oli patikoimassa maaseudulla kuumana kesäpäivänä. Lähistöllä olevan puun varjo näytti houkuttelevalta. Mies näki oksasta roikkuvan kyltin: "Aidan lähellä on lähde. Sen vesi on raikasta ja kylmää. Juo, jos olet janoinen."

Mies meni lähteelle ja joi. Hän näki penkin, joss myös oli kyltti: "Istu alas ja lepää, jos olet väsynyt." Mies näki omenkorissa kolmannen kyltin: "Jos pidät omenoista, ota tästä." Paikalle tuli vanhus, jolta mies kysyi kylteistä.

"Kyläläisiltä jää vettä käyttämättä. Tämä on myös hyvä paikka levätä. Muori muistutti tästä vanhasta penkistä, joka lojui hyödyttömän ullakollamme. Niinpä toin sen tänne. Meillä on enemmän omenoita kuin jaksamme syödä. Kiinnitimme kyltit, ja näyttää niistä ainakin pientä iloa koituneen."

Mies kiitti vanhusta ja jatkoi virkistyneenä matkaansa. Päivän kääntyessä iltaan hän kirjoitti kokemuksensa innoittamana runon, joka elää yhä. Miehen nimi oli Samuel Foss ja hänen runoonsa sisältyvät sanat: "Anna minun elää talossa tien varrella, ja olla ihmisille ystävä."

- Positiivareiden Hyvän mielen päivyri (Elokuu 2013)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti