tiistai 6. elokuuta 2013

Iloista mieltä lasten kanssa (osa 1)

Perheenäiti Anne antoi hyvän mielen vinkkejä, joita voi toteuttaa ihan tavallisessa arjen pyörityksessä lasten kanssa (ja rohkeimmat ilmankin). Jos ilahduttaminen on elämäntapa ja asenne, pienillä asioilla saa paljon aikaan. Samalla ilahduttamisen kulttuuria opetetaan uudelle sukupolvelle. Tässäpä ensimmäinen osa Annen antamasta vinkkisaaliista - vinkkejä erityisesti lasten vanhemmille:

  •  Kukkien jakaminen vastaantulijoille toimii erittäin hyvin etenkin pienten lasten kanssa. Tätä on testattu oikein olan takaa. :) Monesti siinä tulee aloittaneeksi samalla mielenkiintoisia keskusteluja, opettaa lapset iloitsemaan ilon tuottamisesta, ja tutustuu myös kivalla tavalla kanssaihmisiin. Erityisesti vanhukset saattavat usein ilahtua suunnattomasti pienestä ystävällisyyden osoituksesta, ja tässäkin puuhassa voi siis oikeasti tuoda ihmiselle paljon iloista mieltä.
  • Kukkia voi käydä asettamassa myös muualle, esim. mukavien naapureiden postilaatikoiden päälle. Ja toki naapurin täti saatta ilahtua lapsen poimimasta kukkakimpusta.
  • Naapurin lapset (tai naapurin mummon hoidossa olevat lapsenlapset) voi kysäistä esim. mukaan lenkille, jos itse on tullut tutuksi lapsille. Pieni lepohetki arjesta tulee usein tarpeeseen.
  • Naapuruston kanssa voisi olla hyvä sopia että muidenkin kuin omia lapsia saa opastaa / kieltää / auttaa tarvittaessa. Sopimisen voi kenties aloittaa helpoimmin kertomalla toiselle että omia lapsiasi saa tarvittaessa kasvattaa - silloin keskustelukumppanisikin usein antaa luvan tehdä saman tämän omille lapsille. 
  • Pyri huomioimaan lapset henkilökohtaisesti, myös naapuruston lapset: Moikkaa, kysy jos joku näyttää pahoittaneen mielensä, kehu jos on yhtään kehumisen aihetta (esim. on antaa vuoron toiselle lapselle, jne)
  • Yhdyn muuten ihan täysillä tuohon hyvän palautteen antamiseen (ks. blogiteksti 11.6.2013). Ihmisille (etenkin lapsille) kannattaa antaa hyvää palautetta niin usein kuin vain muistaa - ja itseään voi yrittää oikein herätellä sellaiseen asenteeseen, että muistaa sitä tehdä! Tämä kannattaa muistaa paitsi arkielämässä myös töissä - työpaikatkin ovat paljon mukavampia paikkoja, kun keskitytään vähemmän kilpailuun ja enemmän hyvähenkiseen yhteistyöhön. Sekin kun on pitkälti kiinni meistä ihmisistähän ja omista valinnoistamme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti