maanantai 14. lokakuuta 2013

Varaslähtö jouluun

Iltojen pimetessä ja syksyn hiipiessä kohti talvea ja vuoden pimeintä aikaa mieli alkaa kaivata jotain iloista vastapainoksi. Minua itseäni jo lokakuussa ostoskeskuksissa soivat joululaulut ja joulukrääsämainokset ärsyttävät, mutta miksipä joulua ei voisi kutsua kylään etukäteen jo jollain muulla tavoin? Tässäpä joitakin ideoita (kiitokset Elisalle, Hannalle ja Minnalle avustuksesta):

Päiviä jouluun voi alkaa jo laskea. Tee itse itsellesi tai muille joulukalenteri, joka sisältää päivittäisen ilonpilkahduksen. Alla ideoita toteuttamiseen (joka päivälle voi olla oma juttunsa):
 1. Tee itse ruudukko tai piirrä vaikka polku, joka kuvaa jäljellä olevien päivien määrää. Väritä joka päivä yksi ruutu tai askel (tai anna lasten värittää). Polusta voi tulla lopuksi noppapeli, jonka varrelle voi keksiä tehtäviä yhdessä. Kalenterin voi tehdä myös tulitikkurasioista tai avuksi voi ottaa tilavan kangaspussin, jonne yllätykset mahtuvat. Se voi olla myös purkillinen helmiä, joita voi poimia yhden kerrallaan purkista pois tai päinvastoin: helmi kerrallaan voidaan rakentaa helminauhaa jouluun saakka.
 2. Päivittäin voi olla myös mietelause tai rohkaisu. Hyviä mietteitä löytyy esimerkiksi positiivarit.fi-sivustolta, Raamatusta tai mietekirjoista. Koita pitää miete mielessäsi päivän ajan ja halutessasi virittele siitä keskustelua muiden kanssa.
 3. Herkkuyllätykset (näitä ei ehkä ihan joka päivä...:)).
 4. Päivän hyvä teko: yllätä perheenjäsenesi, naapurisi, työkaverisi tai ystäväsi jollain ylimääräisellä hyvällä teolla.
 5. Tee värikkäistä lehdistä kortteja tai tilataideteoksia ulos.
 6. Muistele kesää syömällä jäätelöä rannalla (onnistunee myös hanskat kädessä)
 7. Hypi lätäköissä
 8. Sytytä kynttilät
 9. Hyppää lehtikasaan (sitä ennen tulee sopivasti haravoituakin)
 10. Tervehdi kaikkia vastaantulevia (tai hymyile edes).
 11. Käy sieniretkellä (suppilovahveroita vielä löytyy). Jos et pidä sienistä, yllätä naapurisi niillä.
 12. Vietä villasukkapäivä (töissäkin voi tassutella villasukilla).
 13. Kudo villasukkia lahjapakettiin tai avustusjärjestöille (esim. http://www.vaaka.org/projektit/villasukat, myös monet seurakunnat lähettävät villasukkia ulkomaille).
 14. Haravoi lehdet omasta ja naapurin pihasta. Lumen tultua kolaa naapurinkin  piha/autopaikka tai harjaa lumet naapurin auton katolta ja raappaa ikkuna.
 15. Tee täsmäiskuja tuntemiesi vanhusten tai lapsiperheiden kotiin: ikkunanpesuapua, koiran tai lasten ulkoilutusta tai tarjoudu iltakahville omat pullat mukanasi.
 16. Jaa lähistön postilaatikoihin joulukortteja jo ennen joulua
 17. Lähde valoisan aikaan lenkille ja keskity bongaamaan kaikkea kaunista mitä näet. Voit vaikka ottaa kameran mukaasi. Ei matka- tai kuntotavoitteita, vain silmät auki ja kauneustankkausta.
 18. Kirjoita runo tai loru syksystä, talvesta tai joulusta. Puhu riimikieltä lasten kanssa (esim. "Kohta on lapset puuroaika, mut tehdään ensin sellainen taika, että kerätään lelut koriin, etteivät ne karkaa Poriin.")
 19. Leivo pipareita. Jos pakastimeen on edellisvuosilta jäänyt vanhentunutta taikinaa, muotoile taikinasta kranssi, sydämiä tai kirjaimia, joista voit muotoilla koristeen oveen tai joulukuuseen (mutta sen kuusen kanssa ei vielä tarvitse hätäillä - ellet sitten halua tehdä joulujekkua ja koristella pihakuusta tai leikkipuiston kuusta piparkakuilla).
 20. Laula joululauluja. Hyräile edes. Katso, kuinka kauan kestää, että puoliso alkaa ihmetellä, miten hänen päässään on alkanut soida joululauluja...

Mitä muuta keksit joulukalenterin täytteeksi? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti